Cmentarz Olszański na Winohradach w Pradze

Sztuka, filozofia, religia, nauka...
Incubus

Cmentarz Olszański na Winohradach w Pradze

Post autor: Incubus » 05 gru 2025, 21:03

Znany czeski poeta, noblista, Jaroslav Seifert w swych wspomnieniach pisze:
„Grób mojej siostry z nieodłącznym porcelanowym aniołkiem, który sypał róże, znajdował się w kwaterze dziecięcej w górnej części cmentarza na Winohradach [Olšanské hřbitovy]. O kilka kroków od niego wznosi się grobowiec rodziny Hrdličków. To największy i najdziwniejszy pomnik na całym cmentarzu. Na tle czarnej marmurowej ściany jest kilka szerokich stopni, a na nich cztery postaci naturalnej wielkości wykute z białego kararyjskiego marmuru: Anioł Śmierci prowadzi młodego mężczyznę w mundurze austriackiego oficera, podczas gdy zrozpaczona matka pada na kolana, ojciec zaś bezsilnie patrzy na to wydarzenie”.
Zaintrygowany tym przedstawieniem, zapuściłem się on line na ten cmentarz i w miarę bez trudu znalazłem ów nagrobek:
dddd.jpg
jak również jego historię i genezę nieporozumienia wokół postaci "austriackiego oficera": https://medium.seznam.cz/clanek/petra-p ... uze-122399
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Pudelek

Re: Cmentarz Olszański na Winohradach w Pradze

Post autor: Pudelek » 10 gru 2025, 09:17

Interesujące. Na Olszańskim byłem dwa razy, tego grobu nie widziałem (co przy jego ogromnym obszarze nie dziwi), będzie trzeba zajrzeć po raz trzeci!

Incubus

Post autor: Incubus » 10 gru 2025, 16:03

Nie zapominaj, że Seifert pisze o okresie sprzed Wielkiej Wojny, więc cmentarz był wtedy dużo mniejszy i łatwiej można było zauważyć wybijające się pomniki.

Pudelek

Post autor: Pudelek » 11 gru 2025, 13:31

Racja. Aczkolwiek na mapach cmentarza tam są zaznaczone różne ciekawe obiekty, tego nie kojarzę albo go przegapiłem (nie miałem też ostatnio za dużo czasu na zwiedzanie).

ODPOWIEDZ