Bitwa nad Piavą

I wojna światowa (1914–1918)
CK Obywatel

Bitwa nad Piavą

Post autor: CK Obywatel » 28 cze 2018, 20:12

W związku z przypadającą w tych dniach 100. rocznicą tytułowej bitwy wklejam cały temat z poprzedniego forum.

Nawiasem mówiąc, literacki obraz tej bitwy znajduje się w nowelach Jerzego Kossowskiego "Zielona kadra": "Policjant Bicarani" i "Kapitan Tomek".

Bitwa nad Piawą 1918

Ursus
Wysłany: 2005-03-26, 03:29 Bitwa nad Piawą 1918

Witam!
Zwracam sie z uprzejmym zapytaniem, czy ktoś wie gdzie w polskiej literaturze dotyczącej I wojny znajdują sie opisy bitwy nad Piawą? Pajewskiego juz przerobiłem- za mało konkretów natury wojskowej.
Dlaczego? Mój pradziadek "po mieczu" ostzeliwywał tam tchóżliwych makaroniarzy pełniąc służbe w artylerii.
Walczył też w w WP w wojnie 1920 roku ale najbardziej interesuje mnie jego szlak bojowy, kiedy służył pod "cysorzem".
Walczył też w tych okolicach mój pradziad od strony matki.

Wracajac do sedna: bede wdzieczny za każdą informacje. Angielski i niemiecki znam na tyle, żeby zrozumieć teksty o bitwie w internecie, ale poszukuje opracowań ksiązkowych w jez. polskim.

Pozdrawiam
Ursus

DARKOL
Wysłany: 2005-03-26, 20:13

Jeśli chodzi o polskie wydania książkowe odnosnie I w.ś. to polecam : Janusz Piekałkiewicz - "KALENDARIUM WYDARZEŃ I WOJNY ŚWIATOWEJ". Jest tam sporo ciekawych informacji także tych mniej znanych, opisy i relacje świadków, fragmenty licznych informacji i komentarzy prasowych z tamtych lat i dość wiele oficjalnych komunikatów wojennych.

Odnośnie bitwy nad Piawą, to jest tam krótki jej opis i przebieg....

Ursus
Wysłany: 2005-04-10, 21:06

Okej, znalazłem troche więcej w ksiazeczce Bernasiów "Od Sarajewa do Wersalu", ale i tak zbieram kase na "Piave 1918" Petera Schuberta :)

CK Tiger
Wysłany: 2005-09-08, 16:50

Odnośnie bitwy nad Piawą i nie tylko polecam ten tekst: http://historicus.pl/prace/xx/iwojna/hem.htm

Zulu von Auffen
Wysłany: 2005-09-10, 21:15

Choć skrótowo, to jednak dość szczegółowo jest to opisane w "Wielkiej Wojnie" Jana Dąbrowskiego.

Ursus
Wysłany: 2005-09-17, 12:47

Dzieki Tiger - swietny tekst.

Mariusz Pindera
Wysłany: 2006-12-11, 22:58

Mój pradziadek również służył w c.k. artylerii i walczył nad Piawą. Pochodził spod Trembowli i prawdopodobnie mógł służyć w 6 Dywizjonie Artylerii Konnej z Tarnopola wchodzącym w skład 8 Dywizji Kawalerii. Była to najbliższa miejsca zamieszkania jednostka artyleryjska, która rzeczywiście walczyła na froncie włoskim w 1918 r., przy czym przekształcono ją już wwczas po kilku reorganizacjach w 8 Brygadę Artylerii Konnej (nazwy mogę tłumaczyć niedokładnie). Może obydwaj służyli razem ? W rodzinie zachowało się tylko jedno jedyne zdjęcie pradziadka z frontu, ale dość złej jakości.

Ursus
Wysłany: 2006-12-19, 10:18

Dzięki za ten cenny głos. Mozliwe, ze służyli razem. Niestety nie zachowało sie po pradziadku prawie nic... Ale faktem jest, ze uwielbiał konie!

Luschar
Wysłany: 2007-10-28, 19:33

Cytat:
Witam! Zwracam sie z uprzejmym zapytaniem, czy ktoś wie gdzie w polskiej literaturze dotyczącej I wojny znajdują sie opisy bitwy nad Piawą? Pajewskiego juz przerobiłem- za mało konkretów natury wojskowej. Dlaczego? Mój pradziadek "po mieczu" ostzeliwywał tam tchóżliwych makaroniarzy pełniąc służbe w artylerii. Walczył też w w WP w wojnie 1920 roku ale najbardziej interesuje mnie jego szlak bojowy, kiedy służył pod "cysorzem". Walczył też w tych okolicach mój pradziad od strony matki.

I can not remember any book about the Piave Battle in Polish language, but perhaps for a start you can try with Josef Fučik's "Piava 1918" -> http://www.kosmas.cz/knihy/104626/piava-1918/. There are also plenty of memoires and personal diaries of soldiers of various nationalities who fought on the Piave Front, including a few Polish.

F Machalica
Wysłany: 2007-10-28, 20:40

Mariusz Pindera napisał/a:
Mój pradziadek również służył w c.k. artylerii

Na galerii umiescilem pare zdjec haubic i ich obslug od Isonzo - front wloski - 1917-1918, mozliwie tam bedzie Wam ktos znany.

F Machalica
Wysłany: 2007-10-28, 23:21

Co Piawy dotyczy, data i ztraty z 11 ofenzyw na Piawie (Soczy- Isonzo) w latach 1915-1917 z wyjatkiem ostatniej ofenzywy w.r.1918 ( Capporetto) w jezyku czeskim jest tutaj:
http://palba.cz/printview.php?t=1807&start=0

aord
Wysłany: 2009-11-24, 14:44

Mój dziadek Julian Feldman (*6.02.1900 w Kuryłówce) również walczył w armii austriackiej, skierowany na front włoski nad Piawę, zachorował na "malarię". Powrócił z frontu, kurował się w szpitalu w Jarosławiu. I mimo braku leków w tamtych czasach i ciężko przebytej choroby dożył szczęśliwie sędziwego wieku, zmarł 23 XII 1984.
I jeszcze ciekawostka:
Ks. Angelo Giuseppe Roncalli, (późniejszy papież Jan XXIII – wybrany 28 października 1958 r.) w czasie I wojny światowej był na froncie jako kapelan, też nad Piawą, gdzie posługiwał w szpitalu, przebywał również wśród żołnierzy walczących na pierwszej linii frontu. Jak wspominali naoczni świadkowie, chodził między żołnierzami w deszczu i błocie, w pokrwawionej sutannie, niosąc pomoc i ulgę rannym.

Mariusz Pindera
Wysłany: 2013-04-11, 11:15

W dniu 26.04.2013 r. w Czechach ma być nowe wydanie książki Josefa Fučíka pt. Piava 1918. Jak ktoś czuje się na siłach z językiem czeskim to czemu nie ?

ludwik

Re: Bitwa nad Piavą

Post autor: ludwik » 23 maja 2019, 09:20

Walczył tam też zmobilizowany w 1914 do armii Austro-Węgier mój dziadek Józef Piksa z Maszkowic. Opowiadał o walkach w Alpach w jednostce artylerii gdzie większość żołnierzy było Węgrami. Nie wiem w której z 12 bitew został ciężko ranny. W 1918 na ochotnika wstąpił do Armii Hallera, a po integracji jednostek wojskowych w 1919 walczył w 12 DP. Mam nadzieję, że w archiwum wiedeńskim coś się jeszcze zachowało na jego temat, ale bariera językowa skutecznie póki co mnie hamuje.

ludwik

Post autor: ludwik » 23 maja 2019, 09:25

Inny wątek dotarł do mnie niedawno. 8 lipca 1918 w kolejnej z bitew został ciężko rannych od ognia moździeży Ernest Hemingway, który przystąpił do walk po stronie włoskiej. To na podstawie tych doświadczeń napisał chyba swoja najsłynniejszą powieść "Pożegnanie z bronią".

romansmalec

Post autor: romansmalec » 30 cze 2025, 08:26

Szanowni państwo zwracam się z prośbą .Po wielu zabiegach udało mnie się uzyskać akt zgonu z archiwum we Wiedniu .Akt zgonu dotyczy mojego pradziadka Władysława Czepiel urodzony 1885r w Myślenicach Polska.  Pradziadek uczestniczył w pierwszej wojnie Światowej w armii austro węgierskiej  ,walczyłi zmarł w szpitalu polowym w okolicach Ghertele becyrk Asiago Italia(Feldspit704)  Przynależał do k.kJch. R.34. Wskazany grób to VL/308921/18. Data śmierci to 15/12/1917 . Przez cały długi okres czasu nikt nie miał żadnej informacji odnośnie losów, śmierci i grobu mojego pradziadka. Czy mógłbym uzyskać wiadomość na temat grobu to znaczy miejsca gdzie ten grób mógłby się znajdować czy możliwe jest że jeszcze istnieje albo może czy jest gdzieś przeniesiony. Bardzo proszę o informacje. 

Roman Smalec

ODPOWIEDZ