Żołnierz pochowany w Hańczowej.

Cmentarze I wojny światowej
Awatar użytkownika
kiedar
Kontakt:

Żołnierz pochowany w Hańczowej.

Post autor: kiedar » 09 gru 2024, 19:08

Chciałem zapytać szanowne grono interesujące się cmentarzami pierwszowojennymi, czy ktoś z Was ma wiedzę na temat żołnierza pochowanego w Hańczowej pod krzyże w tej miejscowości.
FB_IMG_1733767212957.jpg
Na profilu FB Wysowa-Zdrój Nad Wysową zostało zamieszczone powyższe zdjęcie https://www.facebook.com/share/p/15ZJ5o1rAc/
a w komentarzach pod nim Pan Stefan Hałuszczak napisał
Krzyż przy drodze z Hańczowej do Skwirtnego posadowiony jest w miejscu pochówku żołnierza Pierwszej Wojny Światowej taką informację otrzymałem od mojej Babci urodzonej w Ropkach w 1897 roku.
Zaciekawiła mnie ta informacja, a gdzie pytać o taką sprawę jak nie na AW.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

KG

Re: Żołnierz pochowany w Hańczowej.

Post autor: KG » 16 gru 2024, 16:55

Krzyż znam, a opowieści nie. Jeśli jest taka tradycja, to całkiem możliwe. Taki sam przekaz jest w przypadku krzyża przy serpentynie na Magurę Małastowską.
To, co wiem z akt archiwalnych – w Hańczowej żołnierzy grzebano na cmentarzu cywilnym. Według szkicu z 1916 roku było tam 8 grobów, a w nich pochowano jednego nieznanego i sześciu znanych z nazwiska żołnierzy austro-węgierskich oraz 6 nieznanych żołnierzy rosyjskich.
Wszystkich ekshumowano potem na cmentarz wojenny w Uściu, przy czym ostatecznie z cmentarza wiejskiego w Hańczowej w sumie 22 – 10 znanych i jednego nieznanego żołnierza austro-węgierskiego oraz 11 nieznanych żołnierzy rosyjskich. Nie odnotowano innych ekshumacji z terenu Hańczowej.
Oczywiście mógł być też pochowany i potem zapomniany żołnierz poza cmentarzem wiejskim, przy czym prawdopodobieństwo jest mniejsze niż w wielu innych miejscach, gdzie działania były bardziej dynamiczne. Hańczowa w 1915 roku nie była miejscem walk. Pełniła rolę zaplecza pozycji na Kozim Żebrze i Gródku.

A może koniec listopada - początek grudnia 1914 – walki toczyły się wówczas w dolinie Zdyni.
Natomiast przełęcze dalej na zachód kontrolowane były przez oddział Karla Darnhofera.
viewtopic.php?f=54&t=2164
Patrole mogły się spotkać. Mało jednak prawdopodobne, by grób nie był znany żandarmerii, a potem oddziałowi porządkującemu teren po walkach.

Awatar użytkownika
kiedar
Kontakt:

Re: Żołnierz pochowany w Hańczowej.

Post autor: kiedar » 17 gru 2024, 12:23

KG dziękuję bardzo za informacje.

ODPOWIEDZ