Gdy napisałem "walczyli" po chwili zastanawiałem się, czy nie zmienić tego na coś łagodniejszego. Nie zmieniłem i spodziewałem się reakcji jak wyżej.oeffag pisze: ↑25 wrz 2018, 02:29Kolego tadeks...
Piszesz:
"Ci obywatele Austro-węgier narodowości polskiej , co pragnęli Niepodległej Polski, to o co walczyli? Jeżeli mieli "swoje państwo" (Austro-Węgry), to walczyli o nie swoje, czy drugie swoje?"
To mam pytanie: co to znaczy "walczyli"? jak "walczyli"?
czy organizowali oddziały zbrojne? czy z bronią w ręku zwalczali administrację i wojsko zaborcy? czy przeprowadzali akcje terrorystyczne wymierzone przeciwko zaborcy?
Uzasadnię czym kierowałem się używając takiego, jak widzę kontrowersyjnego określenia.
Otóż w latach siedemdziesiątych XX w. amatorsko "siedziałem" trochę w historii Tatr i Zakopanego. Związane to było z przygotowaniami do eliminacji, a po ich wygraniu do uczestnictwa w teleturnieju "Wielka Gra" z tematu Tatry. Z tamtego okresu jakieś minimum wiedzy zostało w mojej pamięci, m.in. Powstanie Chochołowskie, czy Rzeczpospolita Zakopiańska. Były to zbrojne ruchy przeciw zaborcy, to jest raczej niepodważalne.
Prawdą jest, że Pow. Choch. miało miejsce w 1846 roku i przeciwko zaborcy jakim w owym czasie była Austria. Myślę, że powstała nieco później Monarchia A-w. nie odcinała się od dokonań Austrii.
Prawdą też jest, że Rzeczpospolita Zakopiańska powstała pod sam koniec wojny, gdy zaborca wycofywał się z terenów Galicji. Rz.Z. "zwalczała administrację i wojsko zaborcy". m.in. 31 X 1918 r. rozbrojono i uwięziono austriacki garnizon, a także innych wojskowych niepolskiej narodowości przebywających w Zakopanem. To działanie, to nie był odruch chwili, to w sercach i głowach Polaków istniało od dziesięcioleci.
>oeffag, widzę, że też nie unikasz określenia "zaborca" i używanego przeze mnie tego określenia nie komentujesz, jak Ursi:
"Bardzo wygodnie jest rzucić argumentem ciężkiego kalibru - to był zaborca - i, we własnym mniemaniu, zamknąć temat".
Nie zdaje się, bo obecnie nie ma Austro-węgier. Uzupełnienie: a wówczas nie było Polski.
Jednak Polak, będący obywatelem USA, Kazachstanu, ale także Węgier, Austrii ma wybór, może starać się o obywatelstwo polskie. I to jest ta różnica.