O „polityce tablicowej” nic dobrego nie da się powiedzieć. Poza dominującym kompletnym brakiem wyczucia stawiających tablice dochodzą jeszcze ograniczenia przestrzenne (zwłaszcza w miejscowościach) i własnościowe.
Sam miałem w kilku przypadkach możliwość wyznaczenia miejsca pod tablicę – 48. Regetów, 51. Rotunda, 58. Przysłup, 59. Przysłup (ale nie ROPWiM!) i 158. Garbek, a bardzo dawno temu –193. Dąbrówka (tej dużej) i do przesunięcia w mniej wadzące miejsce przy cmentarzu 191. Lubinka (tej Szlagu Frontu Wschodniego).
Tak dla przypomnienia – stan z roku 2018 – kryta deskami wiata w Jaworznej, przed nią słup z tabliczką, stojący tam i teraz. Miejsce na ławkę i tablicę, nawet tak wielką jak tego szlaku po Beskidzie Wyspowym, pod każdym względem lepsze.
W Jaworznej chyba pianka nie była w robocie?
Znam taki przypadek, ale to działo się w Małastowie (66). Tam trzeba było zrobić iniekcję do środka muru, więc najpierw wszystkie szpary uszczelniono pianką. Potem ją usuwano i nakładano normalną fugę. Zdjęcia pianki trafiły do internetu i skutecznie wbiły się w pamięć.
Cmentarz 359 na Korabiu - znaki HV
Re: Cmentarz 359 na Korabiu - znaki HV
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
No tak, KG, już wcześniej spostrzegłem, że przeoczyłem na załączonej fotce górną (mniejszą) część planu, gdzie jest projekt ogrodzenia, stąd moje ignoranckie pytanie (ach, te opioidy
, ale niech żyją!). Co do opiniowanej wyżej infrastruktury turystyczno-krajoznawczej - pełna zgoda, choć można by mnożyć epitety (ale co to da?), i należy się cieszyć, że nie wzięto za wzór przedsionka piekieł, jakim jawi się otoczenie cmentarza na Przełęczy Małastowskiej...
Przed pięciu laty ten słupek z tabliczką na winklu tak bardzo nie "wył": a i cmentarz (pomijając radosną twórczość ozdabiaczy i ornamentatorów, o czym KG i in.) z perspektywy turysty maszerującego szlakiem sprawiał więcej niż dobre wrażenie: Slodząc sobie i innym tę gorzką polewkę, załączam fotkę z nieprawdopodobnego zjawiska spotkanego po drodze na Korab: .
Swoją drogą, ten były niby-schron turystyczny mógłby osłonić przed czymkolwiek chyba głowę... Marcina Gortata
Przed pięciu laty ten słupek z tabliczką na winklu tak bardzo nie "wył": a i cmentarz (pomijając radosną twórczość ozdabiaczy i ornamentatorów, o czym KG i in.) z perspektywy turysty maszerującego szlakiem sprawiał więcej niż dobre wrażenie: Slodząc sobie i innym tę gorzką polewkę, załączam fotkę z nieprawdopodobnego zjawiska spotkanego po drodze na Korab: .
Swoją drogą, ten były niby-schron turystyczny mógłby osłonić przed czymkolwiek chyba głowę... Marcina Gortata
Ostatnio zmieniony 15 sty 2026, 20:45 przez Incubus, łącznie zmieniany 1 raz.
Tu szczegół tego cudu:
Ja tą głęboko kopaną studzienko-kapliczką z okiem opatrzności staram się od dłuższego czasu zainteresować ludzi od zabytków, ale jakoś bez skutku.
Tak wygląda w środku.
Tak wygląda w środku.
Tak, dokładnie o to mi chodziło jako przykład remontowej partyzantki.KG pisze: ↑15 sty 2026, 15:54W Jaworznej chyba pianka nie była w robocie?
Znam taki przypadek, ale to działo się w Małastowie (66). Tam trzeba było zrobić iniekcję do środka muru, więc najpierw wszystkie szpary uszczelniono pianką. Potem ją usuwano i nakładano normalną fugę. Zdjęcia pianki trafiły do internetu i skutecznie wbiły się w pamięć.
Głęboka studzienka... - podobną widziałem w głębokich piwnicach w kamienicy na rogu Szlaku i Pędzichowa w Krakowie (ale o tym cicho sza, żeby się konserwator nie dowiedział...), a i strach było zaglądać, czy aby nie topiono tam czarownic i skazańców, wszak obok była szubienica miejska, teraz jest tam... ZUS