Kuchnia krajów sukcesyjnych: Czechy

Przepisy, alkohole i inne fajne rzeczy do spożycia...
Pudelek
Posty: 205
Rejestracja: 25 maja 2018, 10:14

Re: Kuchnia krajów sukcesyjnych: Czechy

Post autor: Pudelek » 19 kwie 2020, 00:47

W spelunie to raczej rzadko mają coś do jedzenia, poza chipsami i tym podobnymi. Jak się już coś pojawi, nawet hermelin czy utopenec, to już nie speluna, a gospoda :mrgreen: Też zacna ;)

Doświadczymy tego jeszcze, przecież granice nie będą na zawsze zamknięte, choć na pewno niektórzy by tego chcieli. Nie dajmy sobie wmówić, że ów wirus zmieni życie na zawsze, bo to totalna bzdura.

oeffag
Posty: 498
Rejestracja: 31 maja 2018, 21:22
Lokalizacja: Ziemie Zabrane. Chwilowo Wwa

Re: Kuchnia krajów sukcesyjnych: Czechy

Post autor: oeffag » 22 kwie 2020, 16:56

Czeskie piśmiennictwo knajpiane:
[attachment=0]B.JPG
[attachment=1]A.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

vFuchsberg
Posty: 6
Rejestracja: 24 mar 2020, 12:56
Lokalizacja: Warschau/Varsó
Kontakt:

Re: Kuchnia krajów sukcesyjnych: Czechy

Post autor: vFuchsberg » 23 kwie 2020, 10:50

To drugie jest słowackie :-).

Co do spelun - no tu pełna zgoda, być może mi się już przejadły, czy raczej przepiły :-). Ech, miałem takie dwie obok mieszkania, piwo za 29,- Kč (dla niewtajemniczonych cca. 4,50 zł, dobrze ją wspominam :-D.

O, albo Dew Pub na Pradze 5, zaraz obok Anděla, zawsze czynny do 4 rano, ileż razy nas stamtąd wyganiali :-). (Tullamore Dew za 36,- Kč).

Tudzież U Vystřelenýho (v)oka, nawet mają ciekawą kartę po polsku: http://www.uvoka.cz/popitka/j-polish.html - będę w Pradze niebawem z moją lepszą połową (mieszka tam, acz teraz jest w Warszawie), czuję że znów polubię to miasto, mogąc w nim przebywać raz na jakiś czas, bo mieszkania tam już sobie nie wyobrażam :-).

Natomiast - no dobra - muszę przyznać, że ciekawsze piwa i akceptowalne jedzenie znajdziecie "U Vodoucha", gdyby się ktoś kiedyś wybierał.

Czasem mam wrażenie, że te niskie ceny są wynikiem dość szeroko akceptowanego zlewania słynnego EET i ogólnie fiskusa :-).
na poprzednim forum - Franz Josef II

oeffag
Posty: 498
Rejestracja: 31 maja 2018, 21:22
Lokalizacja: Ziemie Zabrane. Chwilowo Wwa

Re: Kuchnia krajów sukcesyjnych: Czechy

Post autor: oeffag » 23 kwie 2020, 17:34

Oczywiście, słowackie - mój błąd!!!!

oeffag
Posty: 498
Rejestracja: 31 maja 2018, 21:22
Lokalizacja: Ziemie Zabrane. Chwilowo Wwa

Re: Kuchnia krajów sukcesyjnych: Czechy

Post autor: oeffag » 22 wrz 2020, 21:52

Mój syn, wielbiciel Europy Środkowej, którego fotografie często wstawiam na forum nie wytrzymał tego "lockdownu"
i wczoraj wyjechał do ulubionej Pragi.
I zaraz po przyjeździe, w moim imieniu zjadł gulasz wieprzowy, knedliki i zasmażaną kapustę - oczywiście z oryginalnym Pilsnerem.
A mnie skręca w żołądku.
P.S.
w Pradze pustki.
[attachment=0]IMG_20200921_175307.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Trotta
Posty: 1445
Rejestracja: 18 maja 2018, 15:19
Lokalizacja: Lublin/dawniej Kraków

Re: Kuchnia krajów sukcesyjnych: Czechy

Post autor: Trotta » 23 wrz 2020, 09:17

Łza tęsknoty piecze w oku / kiedy knedel na widoku!
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!

Awatar użytkownika
Ursi
Posty: 863
Rejestracja: 18 maja 2018, 16:57
Kontakt:

Re: Kuchnia krajów sukcesyjnych: Czechy

Post autor: Ursi » 23 wrz 2020, 13:27

Ja za smażaka dałbym się pokroić...
Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.

Pudelek
Posty: 205
Rejestracja: 25 maja 2018, 10:14

Re: Kuchnia krajów sukcesyjnych: Czechy

Post autor: Pudelek » 24 wrz 2020, 07:48

A mnie się przejadł już jakiś czas temu ;) Chyba za często je jem :D

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość