Witam!
Mam pytanie o polskie wydania tej serii nt. Armii austro-węgierskiej? Czy są to dobre podstawowe opracowania?
https://i.ebayimg.com/images/g/6PUAAOSw ... s-l300.jpg
Dodatkowo, jak starsza pozycja z serii "Barwa i Broń" ma się do tej powyższej?
Książki z serii Men at Arms
Re: Książki z serii Men at Arms
Opracowania Armia austro-węgierska w I wojnie światowej (1) 1914-1916 i Armia austro-węgierska w I wojnie światowej (2) 1916-1918 przełożone są przez tłumacza, który jednocześnie jest fachowcem od tych spraw i tej epoki. Świadczą o tym chociażby przypisy.
A ileż było drobnych, autorytatywnych poprawek, których nie opatrzyłem przypisem... Tłumaczenie nie jest idealne, ale na razie lepszego nikt nie pokazał
Do pracy płk. Nowakowskiego ma się to tak, że MAA dużo więcej miejsca poświęca zmianom czasu wojny. Obraz jest więc nieco bardziej dynamiczny. U Nowakowskiego jest trochę wartościowych fotografii i dość słabe rysunki. W MAA sporo ciekawych zdjęć i mistrzowskie rysunki Pavlovicia. w MAA poświęcono trochę uwagi walkom c.k. armii, w tym na frontach bliskowschodnich. Tego u Nowakowskiego nie ma. To chyba wszystko tak pokrótce.
Do pracy płk. Nowakowskiego ma się to tak, że MAA dużo więcej miejsca poświęca zmianom czasu wojny. Obraz jest więc nieco bardziej dynamiczny. U Nowakowskiego jest trochę wartościowych fotografii i dość słabe rysunki. W MAA sporo ciekawych zdjęć i mistrzowskie rysunki Pavlovicia. w MAA poświęcono trochę uwagi walkom c.k. armii, w tym na frontach bliskowschodnich. Tego u Nowakowskiego nie ma. To chyba wszystko tak pokrótce.
Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.
Co do ilustracji to jak najbardziej;) Ja się głównie zajmowałem armią niemiecką podczas IIWŚ i niektóre książeczki z tej serii miały troszkę niedociągnięć, dlatego przy tym temacie wolałem zapytać czy warto po prostu;) To z czystym sumieniem mogę zakupić