Remonty i prace na cmentarzach wojennych

Cmentarze I wojny światowej
Dlugi

Re: Remonty i prace na cmentarzach wojennych

Post autor: Dlugi » 26 lip 2024, 07:58

Remonty wykonywane innymi rękami trwały/trwają.
Trafiłem na takowy filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=bj-iB_g-o1Y
Wygląda to źle co najmniej. Wiecie o skutkach tych remontów/ możecie interweniować przez swoje źródła?
To nie jest przytyk ani przymuszenie, tylko przekazanie informacji. Wygląda na to, że kupa kasy poszła się paść.
Pamiętam, jak na 48-ce po m.in. moim fugowaniu okazało się, że wszystkie fugi były do wymiany, nie pamiętam dokładnie dlaczego, KG może mi przypomnieć. Na cmentarzach z filmu wszystko się sypie - fugi, mocowania krzyży.
Wygląda mi to na sporą partaninę, którą warto by nagłośnić...

KG

Post autor: KG » 26 lip 2024, 11:09

Dlugi – w Regetowie spoiny były poprawiane, ale ja już nawet nie pamiętam, że na Ciebie spadło. Może to były Tadkowe żarty?

Obejrzałem film i mam swoje uwagi.
77. Ropica Górna – duży krzyż żeliwny był spawany w trakcie ostatniego remontu. Jeżeli spaw nie był właściwy, to by się krzyż po prostu złamał, bez takiego uszkodzenia masywnego cokołu. A cokół jest głęboko popękany, wygląda że aż do końca żeliwnej płetwy, która ma kilkanaście centymetrów.
Cokół to oryginał naprawiany podczas remontu – na przełamaniu widać teraz sposób łączenia elementów nagrobka. Jakie tam siły działały i czy natury, nie wiem. Ale były to siły niemałe.
Krzyż stojący poniżej złamany został w tych samych okolicznościach. Nie był spawany. Może upadł na niego duży krzyż.
Mocowanie tabliczek, złe położenie spoin, zostawione resztki – bez komentarza, bo co tu komentować.
Sprawę tych złamanych krzyży, sposobu mocowania tabliczek, leżących obok cmentarza pozostałości też zgłaszałem w gminie. Jak widać – bez skutku (przypuszczam, że wykonawca w ramach gwarancji usuwał będzie za jednym razem większą liczbę usterek).
79. Sękowa – pozostałości poremontowe. Jest to kupka po remoncie muru frontowego w roku 2020, trochę powiększona w trakcie remontu w roku 2022. Oczywiście, nie powinno ich tam być, niezależnie od tego, kiedy się śmieci pojawiły.
Plastikowe kołki – prawdopodobnie jest to przy wejściu na cmentarz, czyli starsza sprawa z roku 2020 (pierwszy etap remontu, nie mający nic wspólnego z remontem 12 cmentarzy z programu unijnego). Powinny być usunięte. Robota niewielka.
Cmentarz nie był kompleksowo remontowany – mur frontowy został wyremontowany (przebudowany) w roku 2020, a ten za pomnikiem czeka na remont.
Na filmie ujęcia są z bliskiego dystansu, więc nie mogę stwierdzić, które boki cmentarza zostały sfilmowane. Widzę przez chwilę krajobraz za Sękówką, a więc jest to odcinek remontowany cztery lata temu. Więcej ujęć jest z zaroślami w tle – i tam największe dziadostwo – przy czym to jest ściana za pomnikiem – oczyszczona, ale nie remontowana.
70. Owczary
Kilka miesięcy po remoncie z funduszy unijnych („12”) wywróciło się drzewo rosnące na cmentarzu cywilnym. Poważnie uszkodzona została bramka i słup w wejściu.
Naprawiono to w 2023 roku (czyli nie w ramach programu dla dwunastu cmentarzy). Jak widać, kolor farby źle dobrany, ale to nie znaczy, że w czasie zasadniczego remontu nie zajmowano się resztą ogrodzenia.
Pękające nagrobki – nie wiem, czy są to nowe odlewy czy nagrobki naprawiane. Przypuszczam, że naprawiane. Problem się powtarza, nie tylko na tych cmentarzach. Stare nagrobki są na ogół ze słabego materiału (oszczędności cementu w latach I wojny), często się po prostu sypią. Klejenie, nakładanie nowych warstw niewiele pomaga, bo problem tkwi w środku.
Część nagrobków betonowych jest jednak w ten sposób ratowana, żeby chronić starą substancję. Oczywiście wykonawcy woleliby odlać nowe i mieć spokój.
Pękające mury – zakres remontu w Owczarach nie obejmował fundamentów, więc mury pękają i pękać będą. Widoczny na filmie uskok pozostawiono, bo wyprostowanie muru w tym miejscu wymagałoby wylania fundamentu. Takie problemy widać też w Owczarach w innych miejscach.
82. Męcina Wielka
Pękające nagrobki – uwagi jak wyżej. Nie wiem, czy w Męcinie problem dotyczy nagrobków starych i czy nowych.
Mocowanie nagrobków do fundamentu – sprawa tak oczywista, że nie ma co komentować. Pewno podczas odbioru trzymały się krzepko, a zima zrobiła swoje.
80. Sękowa
Bliskie ujęcia nie pozwalają ocenić, których części cmentarza problem dotyczy, więc trudno się do tego odnieść.
To nie był remont kompleksowy, chociaż na taki, na pierwszy rzut oka, wygląda. Nawet już po rozpoczęciu procedur związanych z remontem „12” wysypał się kolejny fragment muru. Ten odcinek był rekonstruowany w ramach odrębnego kontraktu w ubiegłym roku. Dodać trzeba, że odbudowane odcinki muru na podstawie umowy z roku 2021 jak i z roku 2023 mają nowe fundamenty.
53. Czarne
Drewno pęka. Czy nadmiernie, bo materiał nie był dosuszony – nie mam pojęcia. Usterki spoinowania ewidentne.

KG

Post autor: KG » 29 lip 2024, 16:44

W poście powyżej starałem się oddzielić prace wykonane w ramach krytykowanych remontów dwunastu cmentarzy od robót wcześniejszych lub jeszcze nie wykonanych (mur północno-wschodni cmentarza 79). Nie negowałem oczywistych błędów i niedoróbek, które powinny być usunięte w ramach – jak donoszą media - pięcioletniej gwarancji.
No ale moje rzeczywiste intencje natychmiast zostały rozszyfrowane:
https://www.facebook.com/p/Bosniaken-Ko ... 337242493/

mocno zaangażowany w remonty forumowy KG sprytnie próbuje wygładzić problem, który wcześniej z takim zaangażowaniem komentował na bieżąco każdy etap prac. W ten sposób temat „Remonty i prace na cmentarzach wojennych” był najbardziej rozwiniętym wątkiem na zacnym forum.

Wygładzam. I to sprytnie.
A wcześniej komentuję z zaangażowaniem każdy etap prac, przez co zdrowa tkanka naszego forum obrasta neoplazmą.
„Remonty i prace na cmentarzach wojennych” to rzeczywiście obszerny dział – 402 posty (teraz już 403) i aż niewiarygodna liczba wejść - ponad 1,37 miliona.
Nie zamieściłem w tym dziale żadnego samodzielnego postu o remontach dwunastu cmentarzy w gminie Sękowa. W jednym przypadku – subiektywnie podsumowując prace w 2023 roku - wkleiłem zdjęcia 10 cmentarzy w tym 4 z sękowskiego programu. Poza tym w dwóch przypadkach odpowiedziałem na konkretne pytania – o zieleń na cmentarzu 80 i tablicę na cmentarzu 79. No i skomentowałem film.
Jest natomiast osobny wątek o remontach dwunastu cmentarzy w gminie Sękowa – w ciągu 41 miesięcy ma ponad 44 000 wejść i 40 postów, z tego większość o pobocznych problemach. Moich postów jest 15. Procent nieprzyzwoicie duży, ale trochę się czułem zobowiązany jako tematu założyciel. Komentarzy w nich jak na lekarstwo. No chyba że same fotografie są komentarzem.
Może rzeczywiście trochę za bardzo się rozpisuję o różnych sprawach. Szukając wzorów, przejrzałem rzeczony FB i już wiem, co trzeba - wizytować i wrzucać selfie.

Ale żeby to był jedyny problem z rzetelnością w tym fejsbukowym wpisie.
Taki fragment, dotyczący cmentarza w Owczarach – w nawiasach kwadratowych moje komentarze:

Cmentarz nr 70 – prace wykonywała ekipa z Ciężkowic. [z Krakowa] Tutaj, podczas prac dochodziło do licznych uwag, wręcz sprzeczek pomiędzy ekipą budowlaną a ekipą UG Sękowa, która często bywała na placu budowy [no skandal, powinni trzymać się biura] (wyglądało to jakby wszystko było ustalane na bieżąco) [też skandal, bo przy remontach zabytków wszystko jest jasne i przewidywalne]. Budowlańcy chcieli odnowić cały, niszczejący mur, [jak wiadomo, zakres remontu jest to wyłącznie kwestia chęci] gminni „Znawcy” w tym konserwator powiedział, że ściana główna ma być nieruszona, a ścianę zachodnią należy tak zmienić aby ominąć stare drzewo. I tak zmieniono przebieg muru. [nie zmieniono, kolidujące drzewo (samosiew) wycięto]. Drzewa budowlańcy chcieli wyciąć, bo stare, bo zaburzają linie murów, konserwator i Małuchowa zakazali [czyli wycinka drzew to też kwestia chęci, a nie procedur]. Efektem było zawalenie się kilku drzew i uszkodzenie ogrodzenia tuż po zakończeniu prac ogrodzenia jeszcze tego samego (2022) roku. [drzewa zostały wycięte na podstawie stosownych dokumentów, zostało tylko jedno (co smutne), a w obrębie cmentarza żadne drzewo się nie wywróciło, natomiast kilka miesięcy po zakończeniu remontu runęło drzewo rosnące kilka metrów od cmentarza, uszkadzając bramkę i fragment ogrodzenia].

To nie tylko sprawa muru w Owczarach - autor najwyraźniej uważa, że w przypadku remontów zabytków najistotniejsza jest dobra/zła wola, natomiast fundusze po prostu są.
Brak dobrej woli był więc przyczyną rozpoczęcia remontu cmentarza na Postroniu dopiero w 2022 roku (tak nawiasem - dofinansowanego przez UE) i wtedy wystarczył „JEDEN ROK”:

Cmentarz nr 80 – tutaj mur zaczął się sypać jeszcze w latach 80-tych. Wówczas miejscowa ekipa wyremontowała pn-zach narożnik ściany frontowej oraz cały mur od strony wschodniej (od strony lasu). Po roku 2008 następowała szybka degradacja pozostałej części murów oraz pomnika z krzyżem w centrum cmentarza. Najszybciej i najbardziej ucierpiał mur południowy, prowizorycznie zabezpieczony szalunkami przez ponad 8 lat ! (…) Remont, chociaż obejmujący sporą część muru, wykonany (2023) w JEDEN ROK !

Awatar użytkownika
Trotta

Post autor: Trotta » 29 lip 2024, 19:58

Najwyraźniej nic tak nie służy rozszyfrowywaniu rzeczywistych intencji, jak grobownictwo wojenne ;)
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!

KG

Post autor: KG » 11 sie 2024, 21:17

Remont cmentarza nr 197 projektu Heinricha Scholza w Szczepanowicach (gmina Pleśna) na terenie starego cmentarza kalwińskiego zbliża się do końca. Według mnie to pierwszy przypadek, by metodami konserwatorskimi odnowiono betonowy słupek graniczny Heeres Vermessung.
To jeden z nielicznych cmentarzy, których nie remontowano prawdopodobnie od czasu budowy. Był w katastrofalnym stanie.
Szczepanowice.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
DAR
Kontakt:

Post autor: DAR » 23 sie 2024, 23:04

Co jeszcze będzie tam robione? Nagrobki?
"Dobre od złego jeden krok dzieli - mówi przysłowie
Więc chyba i złe od dobrego?"

Aleksander Sołżenicyn Archipelag Gułag

KG

Post autor: KG » 25 sie 2024, 14:43

Projektant nie przewidywał na tym cmentarzu osobnych nagrobków. Skąpe dane o poległych (tylko ośmiu znanych z nazwiska żołnierzy) wyryto bezpośrednio na kamiennym pomniku.
Właściwie jest to jedna zbiorowa mogiła obwiedziona niskim, stalowym płotkiem bez wejścia.

Awatar użytkownika
DAR
Kontakt:

Post autor: DAR » 26 sie 2024, 22:45

Ok, czyli rozumiem, że została kosmetyka np. zieleń itp.
"Dobre od złego jeden krok dzieli - mówi przysłowie
Więc chyba i złe od dobrego?"

Aleksander Sołżenicyn Archipelag Gułag

Jan Majewski

Post autor: Jan Majewski » 29 wrz 2024, 21:26

Kolejne intensywne trzy dni (20-22 września) przepracowane przez członków Grupy Ordon (Ewa, Janusz, Jurek, Jacek, Krystian) oraz Wojtka, Michała i mnie na cmentarzach Krzywa nr 44 i Gładyszów nr 55.
Na cmentarzu w Krzywej wylano fundament i postawiono krzyż na mogile zbiorowej.
Krzywa (1).jpg
Krzywa (2).jpg
Krzywa (3).jpg

Jan Majewski

Post autor: Jan Majewski » 29 wrz 2024, 21:29

Ciąg dalszy - Krzywa
Krzywa (4).jpg
Krzywa (5).jpg

ODPOWIEDZ