Zazwyczaj to Suwalszczyzna leży na Mazurach. Postanowiłem zatem odebrać to co jej należne z małym naddatkiem
ee, raczej nie. Suwalszczyzna to już od dawna leży na Podlasiu. Nie przypominam sobie, aby ktoś Suwalszczyznę sadził na Mazurach. To Podlasie nachodzi nawet na Mazury, za chwilę połknie i Ełk

Oczywiście zdaję sobie sprawę, ze wiedza o krainach historycznych jest w Polsce na poziomie bardzo niskim, dodatkowo dużo zamieszania robi obecny podział administracyjny, ale uważam, że w takich przypadkach powinniśmy się trzymać faktów. Ja bym proponował zmienić Suwalszczyznę na "Polskę północno-wschodnią". Bo inaczej jednak wprowadzamy ludzi w błąd.
A ten cmentarz Stawiski-Łomża to nie bedzie już czasem Mazowsze?
Po otrząśnięciu się z małego szoku poddałem w wątpliwość tezę, że Krosno to Bieszczady. Na co mój rozmówca stwierdził, że oczywiście wie o tym ale jak ktoś go pytał skąd jest i odpowiadał, że z Krosna to nikt nie wiedział gdzie to miasto leży, a jak mówi, że z Bieszczad to wszyscy wiedzą.
równie dobrze mógł powiedzieć, że mieszka np. w Wielkopolsce, one mają tyle wspólnego z Krosnem co Bieszczady

Jeszcze rozumiem jakby powiedział, że w Beskidzie Niskim, ale Bieszczady???

Przecież to jest co najmniej 60 kilometrów! Ale z drugiej strony pamiętam jak kiedyś siedziałem w knajpie w Jaśliskach i przy stoliku jakaś babka gada przez telefon i mówi, że "pozdrawiam z Bieszczad". Razem z koleżanką wybuchnąłem śmiechem i jeszcze dodałem, że chyba ma umiejętność bilokacji, ale tamta rzecz jasna nie miała pojęcia o co nam chodzi