Swoją obecność na poprzednim forum zacząłem od takiego samego tematu w który ogłosiłem powstanie swojej strony gdzie chciałem zamieścić zdjęcia wszystkich cmentarzy. Forum padło, więc ogłoszenie zakończenia tego procesu musi mieć miejsce na nowym. Tak naprawdę ostatni cmentarz w Nowym Żmigrodzie zobaczyłem już w poprzednie wakacje ale powodu zmiany komputera, zmiany programu do obróbki zdjęć oraz wprowadzeniu nowego programu do zarządzania zdjęciami, dopiero niedawno udało mi się zaktualizować stronę. Powstała więc baza zdjęć która obecnie liczy ok. 3150 zdjęć. Jest więc co oglądać

Całość zajęła prawie sześć lat co daje ok. 66 cmentarzy rocznie. Całkiem nieźle zważywszy na to, że mogłem na to przeznaczyć średnio pięć dni w roku
Jakie plany na przyszłość? Oczywiście odwiedzanie cmentarzy które będą remontowane i aktualizacja ich stanu. Inny pomysł to fotografowanie cmentarzy Wielkiej Wojny na Słowacji. Ten proces udało się nawet już rozpocząć na wyjeździe pod koniec sierpnia

Myślałem też o wyjazdach w inne rejony polski np. na Mazury gdzie są ciekawe architektoniczne cmentarze budowane przez Niemców. No i jeszcze mam pomysł aby dodać na stronę wszystkie zdjęcia archiwalne z archiwum w Krakowie. Myślę, że byłoby to ciekawe uzupełnienie obecnego wyglądu cmentarzy. Pomysłów więc jest sporo, a co przyniesie przyszłość - zobaczymy.
Zapraszam więc do oglądania
http://cmentarze.siemiaszko.eu
Poniżej zaś kilka najciekawszych, moim zdaniem, ujęć które udało się zrobić na ostatnich wyjazdach. Jeśli ktoś ma ochotę to może się pobawić w zgadywanie z których to cmentarzy

Pobawić oczywiście, bo bez problemu można znaleźć te zdjęcia na mojej stronie.
1)
2)
3)
4)
5)
6)
7)
8)
9)
10)
11)
Na koniec jeszcze dwa przy których pytanie skąd pochodzą nie ma sens