Wola Nieszkowska – groby oficerskie

Cmentarze I wojny światowej
KG

Re: Wola Nieszkowska – groby oficerskie

Post autor: KG » 27 sty 2025, 08:30

Dzięki.
Wstawiaj. Źródło podane.

Zakrz

Post autor: Zakrz » 27 sty 2025, 08:56

Nie widzę przeszkód by powielać dalej zdjęcie porucznika Krokowskiego.

Link do zdjęcia: https://ria1914.info/index.php/%D0%A4%D ... %D1%87.jpg

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
DAR
Kontakt:

Post autor: DAR » 27 sty 2025, 23:27

Dzięki, już ściągnięte i gotują się do publikacji. :)
"Dobre od złego jeden krok dzieli - mówi przysłowie
Więc chyba i złe od dobrego?"

Aleksander Sołżenicyn Archipelag Gułag

YXZ

Post autor: YXZ » 17 mar 2025, 20:01

Podasz link do swojej publikacji ? Jestem ciekaw co tam będzie😀

YXZ

Post autor: YXZ » 03 lip 2025, 19:16

KG , w swojej wypowiedzi cytowałeś informacje z książki Hinter den Fronten Galiziens, w tym wyczytałem że w rejonie Wichrazu były pozycje rosyjskie, czyli co Rosjanie mieli wcześniej przed 8 grudnia Wichraz bo wiem, że Zonie mieli, lecz co do Wichrazu nie mam pojęcia. Oraz które to miejsce chłopak wskazał Księdzu gdzie leżeli martwi Tyrolczycy, bardzo ciekawe info

KG

Post autor: KG » 05 lip 2025, 20:06

Feldkurat w Deutschordens Verwundetenspital Nr. 4 Karl Gögele w tym czasie pełnił swą służbę w Bochni. Wybrał się na wycieczkę, by zwiedzić okoliczne pobojowiska. OPisał swoje obserwacje, powtórzył zasłyszane wieści.
Dodatkowe informacje topograficzne.
Gdy jechali samochodem od strony Pogwizdowa widać było w oddali na wzgórzu w Woli Nieszkowskiej budynek szkoły a nad jej dachem, na kolejnym wzgórzu, drewniane krzyże cmentarza Tyrolczyków. U podnóża wzniesienia zostawili samochód i poszli w kierunku szkoły, skąd skierowali się w prawo, gdzie na szczycie wzgórza w sosnowym lesie był inny cmentarz (Zonia)
Potem byli poprowadzeni przez jakiegoś chłopaka przez wzgórze w dół (über den Hügel hinab), przez otwarte pola i łąki w kotlinę/obniżenie (Talsenke), przeszli bagienko, po czym przez niskie krzaki na wzgórze. I tam były opisane w poście ślady walki.

Nic o powrocie do szkoły, skąd zapewne i bez przewodnika trafiliby łatwo na cmentarz, więc byłby to opis przejścia na wprost z jednego na drugi cmentarza. Niezbyt to odpowiada zapamiętanym przez mnie szczegółom, ale też wiele się zmieniło przez ponad 100 lat, a i moja pamięć nie taka jak kurata Gögele.

ODPOWIEDZ