Nr 4, 5 i 43-44

Cmentarze I wojny światowej
Awatar użytkownika
kiedar
Kontakt:

Re: Nr 4, 5 i 43-44

Post autor: kiedar » 02 wrz 2024, 16:03

Dawno, dawno temu, w odległej galaktyce było coś takiego jak netykieta. Myślałem, że nie jestem stary, ale jednak się myliłem, netykieta umarła wieki temu - jedna z jej zasad mówiła "przed zadaniem pytania przeszukaj forum przy pomocy wyszukiwarki".

Cmentarz wojenny nr 44 sprzed remontu
arch_90_73_cm44.jpg
Cmentarz wojenny nr 4 sprzed remontu
arch76_112_cm4.jpg
Co do reszty nie chce mi się nawet komentować. Miłych jesiennych wieczorów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

KG

Post autor: KG » 02 wrz 2024, 16:50

To ja dorzucę swoje trzy grosze. Po pewnym czasie, ale mocno zajęty byłem między innymi tą, być może nie wartą uwagi, sprawą:
viewtopic.php?f=54&t=117&p=13262&hilit=ZHR#p13262

43. Radocyna – liczba oryginalnych elementów jest taka, jak przed remontem - pomnik i dwa-trzy kamienie w schodach wejścia. No i jeszcze dwa słupki graniczne HV, z których jeden został wydobyty spod ziemi podczas obecnego remontu. Cmentarz został odtworzony na podstawie dokumentacji przygotowanej przez Jerzego Drogomira i opartej m.in. na dokumentach z archiwów w Krakowie i Bratysławie.

44. Długie – oryginalne są wtórnie wykorzystane kamienie z progu w wejściu i graniczniki. Odtworzenie według dokumentacji tego samego autora i opartej o materiały z tych samych źródeł.
Prawy, dolny narożnik.jpg
Johan - rzeczywiście, w 2015 roku były odkrywki, ale nie słupków HV, bo te były widoczne, a poza tym nie są precyzyjnymi punktami odniesienia. Odkopałem dwa narożniki, bo wciąż jeszcze tu i ówdzie wątpiono, iż cmentarz został pod koniec lat 90. ogrodzony w znacznie mniejszym obrysie i część mogił znalazła się na zewnątrz płotu.
A chodziło wtedy, jesienią 2015 roku, o rzecz niebagatelną – szacowanie kosztu rekonstrukcji cmentarza. Obecne ogrodzenie jest prawidłowo wytyczone.
Johan - nie miałem podczas tego remontu żadnego formalnego nadzoru, nie uczestniczyłem w żadnych spotkaniach/komisjach. Zgłaszałem swoje uwagi, nie zawsze skutecznie.
A z nadzorem wiążą się środki nadzoru. Ja ich nie mam.

Równie krótko by można opisać stan zachowania elementów oryginalnych przed i po remoncie na pobliskich cmentarzach w Czarnem i Lipnej.

Na wszystkich zostały usunięte betonowe kształtki („szklanki”), usztywniające trzony krzyży osadzanych wprost w ziemi. Krzyże od lat montowane są, z oczywistych względów, w stalowych ceownikach.

4. Grab – tu moje informacje mniej precyzyjne, bo wydarzenia dawne, nie brałem też w nich żadnego udziału. Cmentarz do lat 90. przetrwał w bardzo złym stanie, przy czym było tam porozrzucanych wiele oryginalnych elementów - wejścia, podstawy wieży, tablicy inskrypcyjnej - wykorzystanych przy odbudowie.
Ciekawostka – odtworzono brakujące części tablicy, a potem znalazł się kolejny fragment oryginału, który leży przed wejściem do teraz. Wspomniał o tym tadeks, odwołując się zresztą do mojego postu na innym forum:
viewtopic.php?f=54&t=53&p=1615&hilit=Neugeburt#p1615
W czasie remontu pozostawiono kilka starych krzyży i tabliczek nagrobnych.
Wieża nie tylko jest pomniejszona, ale ma inny kształt. Ten sam problem z wieżą w Gładyszowie. W obu przypadkach znane są dobre zdjęcia, a przede wszystkim zachowały się projekty Dušana Jurkoviča.

5. Grab to cmentarz, podobnie jak opisany powyżej, odbudowany z ruin. Do czasu remontu ocalała mocno zniszczona ściana pomnikowa i spora liczba drewnianych krzyży nagrobnych, których resztki są za płotem.
Grab - rok 2010.jpg
Krzyż pomnikowy jest oryginalny.

Też uważam, że wyszukiwarka na Forum to dobre narzędzie i warto z niego korzystać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Pudelek

Post autor: Pudelek » 02 wrz 2024, 17:07

O, i to mi chodziło, dzięki. Wyszukiwarka na pewno by mi tego nie pokazała, bo gdyby to zrobiła, to nie zadawałbym takich pytań.

No to jeszcze pozwolę sobie zadać dwa pytania:
* czy cmentarz nr 44 rzeczywiście został pomniejszony w latach 90. aż o 3/4 jak wszędzie pisze? On nawet teraz ma niezbyt duże rozmiary... Ale może ja po prostu mam jakieś dziwne wspomnienia z poprzedniej wersji.
* jest jakiś plan co do drogowskazu do 4? Wygląda dość paskudnie i, patrząc na zamieszczone na forum zdjęcia sprzed lat, coraz gorzej.

Awatar użytkownika
Trotta

Post autor: Trotta » 02 wrz 2024, 22:06

Ja bym jednak apelował, żeby w sytuacjach podobnych do przedstawionej przez Pudelka - pisać. Trochę to może nam forum zaśmiecić, ale... przecież tu i tak nie ma olbrzymiego ruchu. Fora internetowe generalnie są trochę w odwrocie, w razie wątpliwości po mojemu lepiej pisać niż nie pisać.
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!

Pudelek

Post autor: Pudelek » 02 wrz 2024, 22:36

Przecież zawsze można pisać "użyj wyszukiwarki" albo "poszukaj w internecie". To zawsze sprzyjało rozwojowi forów ;)

Incubus

Post autor: Incubus » 02 wrz 2024, 22:59

Trotta pisze:
02 wrz 2024, 22:06
Fora internetowe generalnie są trochę w odwrocie
Bardzo ciekawe spostrzeżenie, Trotto. Pytanie, czy miejsce tutaj o tym dyskutować?

Awatar użytkownika
Trotta

Post autor: Trotta » 03 wrz 2024, 07:28

Incubus pisze:
02 wrz 2024, 22:59
Trotta pisze:
02 wrz 2024, 22:06
Fora internetowe generalnie są trochę w odwrocie
Bardzo ciekawe spostrzeżenie, Trotto. Pytanie, czy miejsce tutaj o tym dyskutować?
Nie. To tylko argument w mojej ocenie przemawiający za tym, że w razie wątpliwości - pisać, pytać. Kiedyś takie praktyki (pytanie bez przeszukania forum) mogły być dość uciążliwe, gdy ruch na forach był wielki - szkoda było mnożyć zbytecznie zawartość. W sumie to na temat netykiety, a nie cmentarzy, ale też nie chcę zakładać osobnego wątku o tym ;)

KG

Post autor: KG » 03 wrz 2024, 10:32

Pudelek pisze:
02 wrz 2024, 17:07
* czy cmentarz nr 44 rzeczywiście został pomniejszony w latach 90. aż o 3/4
Tak. Atrapa z roku 1998 zajmowała ok. ¼ powierzchni cmentarza. Widać to dobrze na rysunku w artykule Mirosława Łopaty „Remonty cmentarzy żołnierskich w Beskidzie Niskim” (Maguryʼ05. Rocznik krajoznawczy poświęcony Beskidowi Niskiemu, Warszawa 2005).
Pudelek pisze:
02 wrz 2024, 17:07
* jest jakiś plan co do drogowskazu do 4?
Zakładam, że piszesz o drogowskazie w Grabiu przy granicy z Ożenną, kierującym do cmentarzy 44, 45 i 53.
Dyskutowaliśmy o nim kiedyś w wątku poświęconym tym znakom:
viewtopic.php?f=54&t=1440&p=12073&hilit=Grabiu#p12073
Drogowskazy nie są wpisywane do rejestru zabytków razem z cmentarzami ani tym bardziej osobno. Nie wiem, czy są w ewidencjach gminnych. Do niedawna nie zwracano na nie uwagi. Ale ich zabytkowa wartość jest oczywista.
W województwie małopolskim zaczyna się je remontować (ostatnio np. w Starej Wsi do cmentarza na Golcowie, czy w Marcinkowicach).
Grab to podkarpackie. A w tym województwie mamy fatalne przykłady w gminie Skołyszyn.
viewtopic.php?f=54&t=1440&p=7122&hilit= ... szyn#p7122

Pudelek

Post autor: Pudelek » 03 wrz 2024, 14:18

Tak, to ten drogowskaz. Nie bardzo rozumiałem dlaczego tam jest taka numeracja, bo jak dla mnie ta droga ni ch.. nie prowadzi do tamtych cmentarzy, chyba, że zupełnie naookoło...

Awatar użytkownika
Trotta

Post autor: Trotta » 03 wrz 2024, 14:31

Dziś nie prowadzi. Ale kiedyś główna droga od granicy w stronę Żmigrodu szła przez Żydowskie. I w Ożennej/Grabiu należało z niej odbić, żeby powędrować w stronę Radocyny, Długiego i Czarnego.

ODPOWIEDZ