pradziadek w K. u. k. Feldjägerbataillon Nr 30

Rozpoznawanie przedmiotów i poszukiwanie informacji o przodkach
JK

pradziadek w K. u. k. Feldjägerbataillon Nr 30

Post autor: JK » 20 lut 2025, 17:51

Witajcie,

Chciałabym prosić o pomoc w odnalezieniu informacji nt. mojego pradziadka - Antoni Rurka, urodzony w 1882 roku we Lwowie. W trakcie I wojny światowej został wcielony do 30 p. strzelców. Brał udział w wojnie austryjacko-rosyjskiej podczas której został ciężko ranny - tyle dowiaduję się z jego książeczki inwalidzkiej. wydanej w 1930 roku.

Mam jeszcze dokument z 1917 roku o treści:
BESTAETIGUNG
Lst. Jäger Anton RURKA geborgen im Jahre 1882 heimatzuständig Lemberg Bezirk Lemberg ist am 9/9 1915 zum Landsturmdienste eingerückt, wurde bei der Superarbitrierung am 6/8 1917 als Invalid zu jedem Landsturmdienste ungeeignet entlassen 50% berufsunfa hig, Antrag: wäre mit I.P. jährl. 72 Kr. und V.Z. jährl. 96 Kr. bleibend zu beteilen klassifiziert und bis zur Herablangung des Mil. kmdo beschlusses mit heutigem Tage beurlaubt.
Lemberg, am 6.August 1917.
Na okrągłej pieczęci widnieje K. u. k. Feldjägerbataillon Nr 30 *Ersatzkompagnie*

Z tego co udało mi się przetłumaczyć Antoni został powołany do wojska w ramach pospolitego ruszenia 09.09.1915 a zwolniony ze służby 06.08.1917 roku.
Czy możliwe jest odszukanie szlaku bojowego jaki przebył 30 pułk strzelców ze Lwowa ( K. u. k. Feldjägerbataillon Nr 30 )? w skład jakiej większej jednostki wchodził? Czy możliwe jest dotarcie do informacji w jakiej bitwie Antoni Rurka został ranny? Co oznacza I.P. i V.Z.?

Niestety jak dotąd nie udało mi się odnaleźć tych informacji więc zdecydowałam się zapytać tutaj na forum. Będę wdzięczna za pomoc i wszelkie sugestie.
Joanna

Awatar użytkownika
Trotta

Re: pradziadek w K. u. k. Feldjägerbataillon Nr 30

Post autor: Trotta » 21 lut 2025, 22:06

Witamy na Forum!

FJB.30 - szlak bojowy raczej skomplikowany. Na początku wojny 30. Dywizja Piechoty, od ok. lutego 1915 r. - 106. Dywizja Piechoty Landsturmu, potem niestety nie wiem (ale to do sprawdzenia). Gorzej, że w przypadku rannych zwykle nie podawano daty zranienia - a bez tego raczej nie uda się stwierdzić, gdzie mógł zostać ranny.
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!

JK

Re: pradziadek w K. u. k. Feldjägerbataillon Nr 30

Post autor: JK » 24 lut 2025, 20:37

Dziękuję za odpowiedź. Gdzie mogę szukać tych informacji? Czy FJB.30 wchodził w skład 106. Dywizji Piechoty Landstrumu w latach 1916-1917?

Odnalazłam austriacką publikację (link poniżej):
http://digi.landesbibliothek.at/viewer/ ... /LOG_0232/
opisującą 106. Landsturm-Infanterie-Division - w latach 1916-1917 w wojnie na froncie austriacko-rosyjskim dywizja toczyła walki w okolicach Brodów (prawdopodobnie tych w obwodzie lwowskim).

ODPOWIEDZ