Na torach wojny. Doświadczenia galicyjskiego kolejarza Mieczysława Szwestki (1914–1919)

Publikacje książkowe
Awatar użytkownika
Trotta

Re: Na torach wojny. Doświadczenia galicyjskiego kolejarza Mieczysława Szwestki (1914–1919)

Post autor: Trotta » 03 lip 2024, 11:46

tmach pisze:
03 lip 2024, 11:35
przypis do Starzawy odsyła do wsi koło Stubna - chociaż jako żywo treść pamiętnika odnosi się do ukraińskiej obecnie Starzawy k. Chyrowa - zresztą stacja kolejowa jest jedynie w tej drugiej!
Solidaryzuję się do pewnego stopnia z tym, co ów błąd popełnił, bo sam kiedyś wydziwiałem, skąd w Starzawie (k. Stubna) miały się wziąć pociągi - bom nie był świadom istnienia tej drugiej (albo tej pierwszej). Tyle że mnie się to na forum przydarzyło, nie na papierze.
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!

Incubus

Re: Na torach wojny. Doświadczenia galicyjskiego kolejarza Mieczysława Szwestki (1914–1919)

Post autor: Incubus » 07 lip 2024, 22:45

Zasadniczy tekst - super, jak wspomniał KG, "czyta się dobrze". Mnóstwo ciekawych informacji, podanych w absolutnie bezpretensjonalny sposób. Tok opowieści (bo tak to chyba trzeba nazwać) - wartki, rzeczowy, jezykowo poprawny. Chcę wierzyć, że w takiej percepcji prezentacji tego dzieła zasługa Autora opracowania - jest! Natomiast aparat przypisowy - jakiś mroczny sen szaleńca, tak w warstwie metodologicznej, jak tejże wykonania. W szczegóły nie będę wchodził, bo szkoda czasu.

ODPOWIEDZ