Smutny los Szwejka

Sztuka, filozofia, religia, nauka...
Awatar użytkownika
Welfer

Re: Smutny los Szwejka

Post autor: Welfer » 07 cze 2025, 14:44

....oraz sutener, gangus i kibol :D :D
"Czlowiek mysli, ze jest gigantem, a jest gowniarzem, kolego."

Art

Post autor: Art » 09 cze 2025, 11:49

Dziwne rzeczy w tym Sanoku... Niedawno zdemontowali bardzo fajną rzeźbę dziewczynki z parasolką, która stała w fontannie (no, była fontanną) i chcieli postawić coś innego. Zaczął się protest - przede wszystkim mieszkańców Sanoka. WADZA pisała, że to szmelc, nie nadający się do niczego, że mają lepsze pomysły. Lud pracujący miasta Sanoka nie odpuszczał. WADZA się ugięła i dziewczynka z parasolką wróciła na swoje miejsce. Obok stoi kotwica statku "Sanok", a fontanna od lat była charakterystycznym punktem Sanoka - uwiecznionym na wielu pocztówkach.
Jeśli chodzi o Szwejka - cóż, nigdy zwolennikiem tej postaci, a właściwie Haszka, nie byłem. Zresztą, nie tylko ja. Mam teraz dziwne wrażenie, że WADZA Sanoka chce powtórzyć podobny manewr co z dziewczynką z parasolką. No i nikogo nie interesuje, że jest to element całego szlaku turystycznego, znany w kraju i za jego granicami. Obowiązkowy punkt wizyty każdej wycieczki. Sądzę, że to nie jest kwestia kasy - w końcu jest ubezpieczyciel samochodu, a jak kobieta mieła samochód nieubezpieczeniony, to jest coś takiego jak sąd. Jak już wspomniałem, sądzę, że Magistrat ma na etacie jakiegoś papugę... Coś kombinują, skubani...

Pudelek

Post autor: Pudelek » 09 cze 2025, 17:04

Znam osoby, które jechały do Sanoka tylko z powodu Szwejka, aby go zobaczyć i zrobić zdjęcie. Nie będzie Szwejka, nie przyjadą. Może o to władzy chodzi, że za dużo podejrzanych turystów kręci się w mieście? Może przyniosą ze sobą jakieś zgorszenie lub nieprawomyślne pomysły?

Awatar użytkownika
Ursi
Kontakt:

Post autor: Ursi » 10 cze 2025, 14:45

Najgorszy typ turysty. Kupi najwyżej loda, zrobi siku w bramie, zajmie miejsce na parkingu miejscowym, powiększy korek na drodze. Zero pożytku z takiego. :)
Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.

Heines

Post autor: Heines » 10 cze 2025, 16:21

Może mają już jakiś pomysł na miejsce po Szwejku.

Na przykład kolejny pomnik Wojtyły albo zbirów z NSZ(czytaj: żołnierzy wyklętych).

Awatar użytkownika
Ursi
Kontakt:

Post autor: Ursi » 10 cze 2025, 17:48

Musieliby najpierw wykurzyć sklep z bielizną damską, bo nie przystoi ;)
Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.

ODPOWIEDZ