Pradziadek Pochodzący z terenów Łęczycy

I wojna światowa (1914–1918)
Kingu 88

Pradziadek Pochodzący z terenów Łęczycy

Post autor: Kingu 88 » 16 lut 2026, 22:39

Nie wiem czy dobrze trafiłem moje imię Paweł a nazwisko Król mam 45 lat .Mój Pradziadek Pochodzący z terenów Łęczycy dotarł aż na front piavski za to że chcieli mieć orły na czapkach z koronami by się odznaczali jako Polacy bo wiadomo wszystkim że nie tylko Polacy byli pod zaborami ale też inne państwa wraz z naszym Krajem .I Walczyli zdążała się często i gęsto że gdy umilkł teatr wojenny przeważnie w święta to Polacy z racji tej że rzucano ich w pierwszy ogień fermoru starć potyczek i bitew co jest elementem ogółu calego okresu wojny To Polacy w czasie ciszy wychodzili i machali białymi flagami by przerwać ogień i śpiewali piosenki religijne jako znak zgody Polak z Polakiem mimo że byli w Ci w antanty a ci w ententy jest to udokumentowane i potwierdzone i nie ma do tego żadnych podejrzeń i niejasności czy niedorzeczności .Ale nie o to mi się rozchodzi sek tkwi w tym że mój pradziadek Jakub Król był postrzelony w stopę ale nie wiem czy w lewą czy w prawą .Jednak przeżył wojnę pierwszą i drugą . Jednak nie wiem gdzie szukać informacji o jego losach aż z Łeczycy do frontu Piavskiego a może i dalej .Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mi udzielił porad i wskazówek gdzie mam drążyć temat .Dziękuję i Pozdrawiam Z Panem Bogiem Ziomkowie 🇵🇱

ODPOWIEDZ