Szpital wojskowy (?) w Bochni
Szpital wojskowy (?) w Bochni
Na paru mapkach z 1915 r. widzę zaznaczony obiekt szpitalny w Bochni, z kategorii "Stabile Anstalt" - w tej kategorii mieściły się stałe placówki typu szpital garnizonowy, stały szpital rezerwowy itd. Czy ktoś może mi podpowiedzieć, co dokładnie mogło mieścić się wówczas w Bochni?
Є в Києві злота брама, На тій брамі синьо-жовта фана!
Re: Szpital wojskowy (?) w Bochni
W Bochni stacjonował - detaszowany, dywizjonik kawalerii, a to jednego, a to innego, bywało, pułku. Przy tym garnizonie, koszarach - szpital... garnizonowy, powiedzmy, bo to maciupeństwo raczej było. Twój kolega - Krakał - kiedyś-dawno przebąkiwał coś o tym temacie, bardziej konkretnie, precyzyjniej, może podzieli się raz jeszcze tymi informacjami... (Ja - gdzieś zapisałem, jak pamiętam, te Bochnia-gawędy, z przyczyn - dość zrozumiałych, ale... gdzie to teraz leży/"leży"...Trotta pisze: ↑05 lis 2024, 20:57Na paru mapkach z 1915 r. widzę zaznaczony obiekt szpitalny w Bochni, z kategorii "Stabile Anstalt" - w tej kategorii mieściły się stałe placówki typu szpital garnizonowy, stały szpital rezerwowy itd. Czy ktoś może mi podpowiedzieć, co dokładnie mogło mieścić się wówczas w Bochni?
Re: Szpital wojskowy (?) w Bochni
Ach, gdzież są niegdysiejsze śniegi...