Witam,
W ramach sentymentów galicyjskich postanowiłem przypomnieć swoje młode lata, kiedy to zbierałem znaczki pocztowe (filatelistyką tego nie nazwę). Nabyłem sobie spory ładunek znaczków kasowanych na terenie Galicji i przystąpiłem do segregowania. Radości było sporo, jednak pewne niejasności zostały. I tu moje pytanie - czy istnieje jakiś spis urzędów pocztowych Galicji lepszy od pozycji, z której korzystałem, tj. Bigo J., "Najnowszy skorowidz wszystkich miejscowości z przysiółkami w Królestwie Galicyi, Wielkiem Księstwie Krakowskiem i Księstwie Bukowińskiem z uwzględnieniem wszystkich dotąd zaszłych zmian terytorialnych kraju", w tym wypadku wydanie piąte, Lwów 1918 ?
Na podstawie w/w pozycji nie udało mi się dopasować takich stempli:
[...]z koło Bochni (raczej nie Wiśnicz, a może?)
[...] Narodowy
[...]cze koło Jarosławia
Dolina S?[...]
Starzeńska - tu nie wiem nawet czy brakuje członu z przodu czy z tyłu
[...]a Królewska
Pozdrawiam,
DZ
Urzędy pocztowe Galicji
Re: Urzędy pocztowe Galicji
[...]cze koło Jarosławia = Pełnatycze, Zarzecze ... ?
http://www.poczta-polska.pl/hermes/uplo ... pdf?84cd58
http://www.poczta-polska.pl/hermes/uplo ... pdf?84cd58
Strzelam:
Tuszów Narodowy
Grabownica Starzeńska
Lubycza Królewska (pasuje jeszcze Brzóza, ale raczej nie miała urzędu)
Tuszów Narodowy
Grabownica Starzeńska
Lubycza Królewska (pasuje jeszcze Brzóza, ale raczej nie miała urzędu)
Sicher jest sicher, powiedział Mannlicher i zrobił szperklapę.
Pełnatycze przydały się do Zarzecza

Próbowałem walczyć ze współczesnym spisem, ale dałem sobie spokój biorąc pod uwagę, że nijak nie wynika z niego, czy placówka istniała przed 1918 r. Gros stempli na zbiorku, który kupiłem, to lata 1908-9.
Bandrów Narodowy. Tuszów nar. miał urząd w Chorzelowie. Jakkolwiek dzięki temu naprowadzeniu wiem, na czym poległem - 1mo Miłościwie Nam Panujący miał w papierach 100% porządek, w co przez chwilę wątpiłem, zakładając że niektóre miejscowości mogą mieć w skorowidzu nazwy nieco skrócone w stosunku do umieszczanych na stemplach; 2do - w skorowidzu są stosowane skróty. Wystarczyło szukać po nar.
Jak najbardziej

Bereżnica Królewska (tu wyłożyłem się na szukaniu po małych/dużych literach). Jak już miałem skrót król. przy dwóch urzędach okazało się, że na znaczku jest ślad po kawałku pierwszej literki i jest to zdecydowanie B.
Bóg zapłać, zostaje Wiśnicz-nie Wiśnicz koło Bochni, Starzeńska, i tajemnicza Dolina (niestety przy skrócie dol. wyskakują wszystkie "dolne").
Znalazłem przykład w archiwum allegro, że urząd w Wiśniczu faktycznie używał nazwy Wiśnicz koło Bochni. A Dolina to musi być Dolina koło Stanisławowa, w końcu to jedyna miejscowość posiadająca własny urząd.